freezedryer

En kjøletørker tvinger fuktighet i gassform ut av trykkluften ved hjelp av nedkjøling med påfølgende kondensering til flytende vann som resultat

Kjøletørkere tørker trykkluften så langt ned mot frysepunktet for vann som det er forsvarlig uten at man får en ispropp i kretsen.

Dette betyr at alle former for trykkluftbrukere som benytter trykkluft i oppvarmede lokaler, og ikke står i ukjente temperatur soner der det er fare for frost, kan benytte kjøletørkere såfremt det ikke foreligger helt spesielle krav som ofte forefinnes innenfor næringsmiddel, helse eller pusteluft.

Luft inneholder fuktighet i form av vanndamp. Mengden av fuktighet i fri atmosfærisk luft vil variere, men etter at den er komprimert er det store overskudd av fuktighet som må ut.
Fjerner man den ikke med en form for tørking, så vil vannet kunne ødelegge verktøy og også gi skader på det man bearbeider.

En kjøletørker består som oftest av to kjølere i serie.
Den første er en luft til luft varmeveksler der luften etter kompressoren ledes til denne der varm luft fra kompressoren strømmer inn i et rør med doble vegger og der kald luft, som er tørket, kjøler ned den varme fuktige luften fra kompressoren. Etter luft-til-luft varmeveksleren går luften til evaporatoren der den kjøles ned av en kjølekompressor ned til ca. + 2°C . I dette trinnet kondenseres det ut fuktighet som dreneres ut ved den gitte temperaturen. Det er altså her trykk-duggpunktet blir til. Er det noe galt med kjølekretsen vil trykk-duggpunktet endres tilsvarende.

I returen mot nettet strømmer den så gjennom luft-til-luft varmeveksleren på vei ut som således øker temperaturen og medfører at den ikke produserer kondens på rørsystemer der temperaturen er over trykk-duggpunket.
Den nevnte luft-til-luft varmeveksleren er uønsket for de applikasjoner der trykkluften skal benyttes til kjøling som eksempelvis i Pet industrien til kjøling av plastflaskene ved produksjon for å unngå deformering.

Kjøletørkere tørker trykkluften så langt ned mot frysepunktet for vann som det er forsvarlig uten at man får en ispropp i systemet. Denne faren skal man være obs på da den kan få følger som stopp i produksjon.
Alle former for trykkluftbrukere som benytter trykkluft i oppvarmede lokaler og ikke står i ukjente temperatur-soner der det er fare for frost kan benytte kjøletørkere, såfremt det ikke foreligger helt spesielle krav som ofte forefinnes innenfor næringsmiddel, helse eller pusteluft.
På vei ut igjen av kjøletørkeren blir lufta varmet litt opp igjen av den varme innstrømmende lufta fra kompressoren som er på vei inn i tørkeren. Det anbefales derfor at man benytter gjeldende standard ISO 8573.1 , som definerer tørrhet og renhet i klasser av trykkluften og gir klare beskrivelser for alle impliserte .
AMA Salg AS utarbeider og sender gjerne disse på forespørsel og sender også gjerne forslag basert på stedlige forhold og bruker beskrivelser på levere som baseres på aktuelle kvalitets krav.

Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×